Hur mycket får man i pension om man aldrig jobbat?

Hur mycket får man i pension om man aldrig jobbat

Pension är en viktig fråga för alla som närmar sig sin pensionering. Men vad händer om du aldrig har arbetat och inte har någon pensionsgrundande inkomst? I den här artikeln kommer vi att titta närmare på frågan om hur mycket du kan förvänta dig att få i pension om du aldrig har jobbat.

Vad innebär det att inte ha någon pensionsgrundande inkomst?

För att få en pension behöver du ha en pensionsgrundande inkomst, det vill säga en inkomst som du betalar pensionsskatt på. Denna inkomst kan komma från ett arbete eller från sociala förmåner som är pensionsgrundande. Om du aldrig har jobbat och inte har fått någon pensionsgrundande inkomst kan du inte förvänta dig att få en pension från den allmänna pensionen.

Kan man få någon form av pension utan att ha jobbat?

Det finns vissa undantag där du kan få en pension även om du aldrig har jobbat. Här är några exempel på sådana undantag:

Garantipension – Om du är 65 år eller äldre och har en låg pension kan du ansöka om garantipension. Garantipensionen är en extra inkomst som utbetalas till personer med låga pensioner.

Bostadstillägg – Om du har en låg pension och höga boendekostnader kan du ansöka om bostadstillägg. Bostadstillägget är en extra inkomst som hjälper till att täcka boendekostnaderna för pensionärer.

Ålderspension från privat tjänstepension – Om du har arbetat tidigare och har en privat tjänstepension kan du få en ålderspension från denna pension.

Så hur mycket kan man förvänta sig att få i pension om man aldrig har jobbat?

Om du inte har någon pensionsgrundande inkomst kan du inte förvänta dig att få någon allmän pension från den svenska staten. Men som vi nämnde tidigare finns det vissa undantag där du kan få en extra inkomst i form av garantipension eller bostadstillägg. Här är några exempel på hur mycket du kan förvänta dig att få i garantipension och bostadstillägg:

Garantipension – Garantipensionen är en extra inkomst som utbetalas till personer med låga pensioner. Den beräknas utifrån din totala inkomst och kan variera från person till person. För 2021 är garantipensionen 8 143 kr per månad för en ensamstående och 7 005 kr per månad för en gift person.

Bostadstillägg – Bostadstillägget är en extra inkomst som hjälper till att täcka boendekostnaderna för pensionärer. Det beräknas utifrån din totala inkomst och dina boendekostnader. För 2021 kan du få upp till 6 380 kr per månad i bostadstillägg om du har höga boendekostnader och en låg pension.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*